De aanschaf van een huis zou met tienduizenden euro's eigen geld betaald moeten worden.

Dat is volgens De Telegraaf een van de aanbevelingen van de Commissie Structuur Nederlandse Banken. De krant zegt inzage te hebben gekregen in een rapport dat vrijdag wordt aangeboden aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Volgens de commissie, onder leiding van Herman Wijffels, mag de hoogte van de lening in de toekomst niet hoger zijn dan 80 procent van de koopprijs van een huis.

Een huis kost momenteel gemiddeld 211.000 euro. De plannen van Wijffels zouden bij zo'n bedrag leiden tot de inbreng van ruim 42.000 euro spaargeld.

Bouwsparen

Om dat kapitaal bij elkaar te sparen zouden kopers tot 35 jaar een deel van hun pensioenpremie, met belastingaftrek, opzij kunnen leggen onder de noemer 'bouwsparen'. 

De commissie wijst erop dat in Nederland huizenkopers vaak meer dan 110 procent van de waarde van een woning lenen bij een bank. In de landen om ons heen is dat tussen de 80 en 100 procent.

Nu de huizenprijzen al jaren dalen staan hierdoor een miljoen huishoudens 'onder water', oftewel de waarde van hun huis is lager dan de schuld bij de bank.

Omdat het voorstel van de commissie zou leiden tot een lagere vraag naar huizen, zou dit pas moeten worden ingevoerd op het moment dat de huizenprijzen weer stijgen.

Banken

De commissie, met in totaal dertien wetenschappers en andere experts, ging eind vorig jaar aan het werk om te onderzoeken hoe de Nederlandse bankensector stabieler kan worden gemaakt.

Een van de uitgangspunten daarbij was dat er onvoldoende spaargeld beschikbaar is om de behoefte aan bankleningen te kunnen financieren. Dat komt door grote hypotheekportefeuilles en doordat veel geld naar pensioenfondsen vloeit.

Aarzeling

Het CDA vindt het een goed idee om huizenkopers eerst te laten sparen voor ze een huis kopen, maar heeft grote aarzelingen om een dergelijke aanpak snel in te voeren.

Tweede Kamerlid Eddy van Hijum heeft dat donderdag gezegd in reactie op een advies over de structuur van de Nederlandse banken aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Het CDA, dat in zijn verkiezingsprogramma ook pleitte voor bouwsparen, vindt de gedachte sympathiek, zegt Van Hijum. ''Maar ik wil wel eerst meer details kennen. Bovendien lijkt het ons op dit moment, nu de woningmarkt op sloot zit, niet verstandig het systeem meteen te introduceren.’’