Door het provisieverbod zijn klanten voor het afsluiten goedkoper uit bij een bank, maar op de lange termijn is een hypotheekwinkel goedkoper.

Dat blijkt uit onderzoek van MoneyView, in opdracht van De Hypotheker, dat 59 verschillende hypotheken op basis van 28 scenario’s van starters met elkaar heeft vergeleken.

De gemiddelde advieskosten zijn bij banken 1873 euro en bij een hypotheekwinkel 2776 euro.

Maar als de hypotheekrentes en de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen meegenomen worden, blijken consumenten bij een bank uiteindelijk duurder uit.

Verschil

Het verschil loopt op naarmate het hypotheekbedrag hoger is en de rentevaste periode langer. De periode waarin het verschil tussen de hogere advieskosten is terugverdiend bedraagt in het slechtste scenario 65 maanden; in het meest gunstige geval 2 maanden.

Uiteindelijk kan een consument 380 euro tot 41.277 euro (hypotheek van 400.000 euro en 20 jaar rente vast) goedkoper uit zijn.

“Banken rekenen aan de ‘voorkant’ niet de daadwerkelijke kosten door, maar dat halen zij in hun productmarges weer dubbel en dwars terug”, aldus Paul van der Meijs, directeur van De Hypotheker.

Zie ook: 7 vragen over het provisieverbod