Een Duits consortium van twintig bedrijven, waaronder Deutsche Bank en Allianz, gaat in Nederland hypotheken verkopen.

De rente ligt circa 1 tot 1,5 procentpunten lager dan het tarief van Nederlandse banken, waardoor de interesse in een dergelijke hypotheek nu al groot is.

De hypotheken van het consortium worden aangeboden door twintig zelfstandige hypotheekadviseurs.

Kok Amstelveen is een van de kantoren die de hypotheek aanbiedt. "Voor oversluiters hebben we een spaarconstructie waarbij 70 procent van de WOZ-waarde gefinancierd wordt tegen 2,6 procent voor 10 jaar vast. De hypotheek wordt dan in 20 jaar afgelost", aldus eigenaresse Leoni Kok.

"Voor de starters hebben we een andere constructie, waarbij 70 procent gefinancierd wordt met een hypotheekrente van 3,4 procent voor 10 jaar vast. De overige 30 procent kan gefinancierd worden tegen 3,6 procent. Een starter zal wel altijd de kosten koper zelf moeten betalen."

Allianz

Tegenover Het Financieele Dagblad ontkent Allianz van de plannen te weten. Leoni Kok bevestigt echter tegenover NU.nl dat Allianz wel degelijk op de lijst van het consortium staat. "Het gaat wel om de Duitse tak van Allianz."

Het consortium wil 200 miljard euro op de Nederlandse markt uitzetten, dat is vier tot vijf keer de hypotheekproductie per jaar. Nederland is interessant, omdat op de hypotheekmarkt weinig concurrentie is en de rentes hoog zijn.

Duitse hypotheken worden al langer mondjesmaat op de Nederlandse markt aangeboden en zijn met name in de grensstreek populair.

NVM

Makelaarsorganisatie NVM reageert verheugd: "Dit is goed nieuws voor de consument. We pleiten al jaren voor meer concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. De marges zijn aan de hoge kant, zeker als je dat vergelijkt met Duitsland en België", aldus voorzitter Ger Hukker.

Wel hoopt Hukker dat de Duitse banken niet snel afhaken, zoals in het verleden wel bij buitenlandse partijen is gebeurd. "We hebben niets aan 'cowboys' die een paar jaar op de Nederlandse hypotheekmarkt actief zijn en daarna mensen achterlaten met een hypotheek die nog heel veel jaren doorloopt."

Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) zegt blij te zijn met meer concurrentie op de hypotheekmarkt. Wel betwijfelt VEH of een Duitse bank lopende spaarpolissen en aflossingsvrije hypotheken kan overnemen.

UPDATE: Duitse hypotheken op lange baan