Het aantal verkochte woningen is in maart gestegen ten opzichte van de voorgaande twee maanden. Daarmee is op de woningmarkt sprake van de 'reguliere voorjaarstoename', stelt Makelaarsland dinsdag.

Volgens schattingen van het makelaarskantoor wisselden in maart 5500 woningen van eigenaar.

In januari en februari daalde het aantal verkochte woningen nog fors tot respectievelijk 3500 en 4800.

Veel mensen haalden vorig jaar de koop van een woning naar voren, zodat ze nog konden profiteren van de oude regeling voor hypotheekrenteaftrek, waarin niet hoeft te worden afgelost. Volgens Makelaarsland ebt dat effect langzaam weg.

Voorjaar

De woningverkopen trekken in het voorjaar altijd aan ten opzichte van de wintermaanden. Ondanks de verscherpte hypotheekregels is dat ook dit jaar het geval, stelt Makelaarsland.

"De woningmarkt moet het de komende maanden vooral hebben van positief ingestelde starters die profiteren van lage rentes en erop vertrouwen dat het dieptepunt qua huizenprijzen nu wel bereikt is."

Maart

Ten opzichte van een jaar eerder daalde het aantal verkopen in maart echter nog wel met 32 procent.

In maart vorig jaar was echter juist sprake van een forse toename, omdat mensen toen vreesden dat de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting zou aflopen. In het Lenteakkoord werd die belastingverlaging echter permanent gemaakt.

Woningmarkt

Makelaarsland stelt 'gematigd positief' te zijn over de woningmarkt in de eerste drie maanden van dit jaar.

In maart waren er 75 duizend woningbezichtigingen, meer dan de 68 duizend in februari. Het aantal bezichtigingen zou een goede graadmeter zijn voor het aantal verkopen in de komende maanden.

Hypotheken

Hypotheken Data Netwerk (HDN) bevestigt het beeld. De vereniging, waar alle grote hypotheekverstrekkers behalve Rabobank bij zijn aangesloten, constateert in maart een lichte stijging in het aantal hypotheekaanvragen.

In maart zijn ruim 10.000 hypotheekaanvragen verwerkt tegenover circa 8.000 in januari.

In totaal zijn er in het eerste kwartaal van 2013 bijna 28.000 hypotheekaanvragen verwerkt, een daling van 25 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012.