Het afgelopen jaar was voor projectontwikkelaars en woningbouwers het slechtste jaar sinds 1950, met nauwelijks 14.000 verkochte nieuwbouwwoningen.

Dat heeft NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, donderdag bekendgemaakt.

Maar dit jaar dreigt volgens de belangenbehartiger pas echt dramatisch te worden als er niet snel doeltreffende maatregelen worden genomen. Naar verwachting blijft de verkoop van nieuwe huizen in 2013 steken op 10.000.

''Hiermee heeft de bouw voor lange tijd een serieus probleem. Voor de crisis verkochten de gezamenlijke bedrijven nog 44.000 woningen'', aldus de NVB.

Woonakkoord

Volgens de organisatie heeft het woonakkoord de woningbouwers meer op achterstand gezet dan dat het heeft geholpen. Corporaties kunnen nog nauwelijks in nieuwbouw investeren en ook voor starters is het ingewikkeld om de financiering rond te krijgen.

Ook hebben de bouwers te maken met banken die bij achterblijvende omzetten hun kredieten intrekken en weigeren nieuwe financieringsaanvragen in behandeling te nemen.

Daarnaast weigeren veel gemeenten hun grondprijzen te verlagen. ''Op basis van de prijsverlagingen die door de bouwondernemers zijn doorgevoerd zou de grondprijs 30 tot 60 procent lager moeten liggen'', aldus NVB.