DEN HAAG - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil de regels voor nieuwe hypotheken niet versoepelen. Dat zegt hij donderdag in de Volkskrant.

De nieuwe regels voor hypotheken gaan per 1 januari in, maar onder andere de Eerste Kamer wil dat ze soepeler worden. De senaat wil af van de verplichting om in de loop van 30 jaar de hele hypotheek af te lossen, maar Dijsselbloem is bang dat Brussel Nederland dan op de vingers tikt.

''Ik geef u op een briefje dat als de begrotingscommissaris dat hoort, hij zegt: Nederland stelt de aanpak van zijn onevenwichtigheden wéér uit'', zegt de minister in de Volkskrant.

De Europese eis van maximaal 3 procent begrotingstekort is volgens Dijsselbloem niet in beton gegoten. ''De economische omstandigheden zijn verslechterd, in de hele eurozone. Dus dat maakt de discussie misschien anders. Maar het lijkt me politiek onverstandig daar nu op vooruit te lopen.''

VEH

De Vereniging Eigen Huis (VEH) is het niet met de minister eens. Volgens de belangenorganisatie is Brussel niet zo strikt als Dijsselbloem doet voorkomen.

''Het moet best mogelijk zijn om te regelen dat slechts een deel verplicht afgelost moet worden, en dat de aflossing van het ander deel in de eerste jaren uitgesteld kan worden tot iemand bijvoorbeeld wat meer gaat verdienen. Dat heeft uiteindelijk geen gevolgen voor de schatkist", zegt een woordvoerder.

Als iedereen verplicht de gehele hypotheek moet aflossen betekent dat een grote maandlastenverhoging. Vooral starters kunnen daardoor in de problemen komen, vreest VEH.