Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
huurhuis, huren, huurwoning, te huur, huurprijs

'Verhuurderheffing moet van tafel'

AMSTERDAM - Het CDA wil dat VVD en PvdA opnieuw gaan onderhandelen over de verhuurderheffing in het regeerakkoord. CDA-Kamerlid Raymond Knops doet die oproep woensdag in een Kamerdebat.
Door ANP/NU.nl

Knops: ''Ze zijn ondoordacht en onuitvoerbaar. De coalitie heeft eerder laten zien dat afspraken uit het regeerakkoord nog herzien kunnen worden. Het lijkt me hoog tijd dat dat voor dit terrein ook gebeurt.''

In de Tweede Kamer wordt woensdagmiddag met minister Stef Blok van Wonen over de maatregelen gepraat.

Voorafgaand aan het debat stelde MKB Nederland middels een brief van Hans Biesheuvel af te willen van de verhuurdersheffing. Ook de maximalisering van de huren op 4,5 procent van de WOZ-waarde moet van tafel.

Noodklok

Gemeenten, corporaties en huurders luidden al eerder de noodklok over de maatregelen. "De voorgenomen verhuurderheffing heeft desastreuze effecten op woningcorporaties, de Nederlandse economie, het financiële stelsel en de portemonnee van de huurder", zo schreef Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties dinsdag aan de Kamer.

"De bouw zal nog dieper in het dal komen en de werkloosheid fors verder oplopen", aldus Aedes.

Koppelen

Voorafgaand aan het debat pleitte D66-Kamerlid Kees Verhoeven al tegenover NU.nl om de verhuurdersheffing te koppelen aan de opbrengst van huren.

De D66'er wil dat Blok voor de heffing een oplossing zoekt, zodra blijkt dat de kosten van de verhuurdersheffing door de woningcorporaties niet kunnen worden opgevangen door de hogere huurprijs.

Een woordvoerder van het instituut licht toe dat het regeerakkoord dan ook 'forse negatieve gevolgen' kan hebben voor woningcorporaties in bepaalde regio’s van Nederland.

Aanbevolen artikelen