Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Huizen Hypotheken hypotheek woningmarkt

'Kabinet geeft geen zekerheid over hypotheekrenteaftrek'

DEN HAAG - Het kabinet is onduidelijk over de tarieven waartegen middeninkomens straks hun hypotheekrente kunnen aftrekken. "Toen het regeerakkoord werd aangepast, is daar helemaal niet naar gekeken."
Door NU.nl/Lise Witteman

Dat zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die samen met zijn collega's Eddy van Hijum en Raymond Knops opheldering heeft gevraagd aan staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.

Met de aanpassing van het regeerakkoord door VVD en PvdA om de inkomensafhankelijke zorgpremie te schrappen, zijn ook de tarieven van de belastingschijven vanaf 2014 weer aangepast.

Maar volgens Omtzigt is er toen niet over nagedacht wat de consequenties daarvan zijn voor de tarieven van de hypotheekrenteaftrek.

Middeninkomens

Voor de middeninkomens (20 tot 60 duizend euro per jaar) is het belastingtarief verhoogd van 38 procent naar 42 procent. Maar het is niet duidelijk of mensen straks hun hypotheekrente mogen aftrekken tegen dat hogere tarief of tegen slechts 38 procent, zoals in het regeerakkoord lijkt te staan.

Omtzigt: "Na de aanpassing van het regeerakkoord is het belastingtarief in de tweede en derde schijf weer 42 procent geworden, en eigenlijk 45 procent door verlies van de algemene heffingskorting. Dat scheelt voor heel veel mensen een slok op een borrel."

Belastingplan

De kwestie kwam vorige week al aan bod tijdens de bespreking van het belastingplan voor 2013 in de Tweede Kamer. Maar zowel staatssecretaris Weekers als minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst gaven daar toen niet meer opheldering over.

Alleen over de aftrek van de hypotheekrente voor de hogere inkomens bestaat nu duidelijkheid: die wordt afgebouwd van 52 procent naar 38 procent.

Onzekerheid

Het CDA vindt het kwalijk dat in tijden van grote onzekerheid op de huizenmarkt, de regering niet eerder kan aangeven met wat voor hypotheekrenteaftrektarieven mensen te maken krijgen als ze een huis kopen.

"Die herinrichting van het akkoord is een vlugge actie geweest, maar ik verwacht nu wel snel zekerheid van de regering", aldus Omtzigt. "Dat is van belang voor veel mensen die een huis bezitten en mensen die een huis willen kopen."

Het CDA heeft er bij de staatssecretaris op aangedrongen binnen twee weken met een reactie te komen.


Lees meer over:

WoningmarktHypotheekrenteaftrek

Aanbevolen artikelen