De Consumentenbond waarschuwt mensen voor slotenmakers die soms hoge kosten rekenen voor het openen van een dichte deur, nadat de sleutel kwijt is of binnen is blijven liggen. Dit gaat regelmatig ook gepaard met enige vorm van intimidatie.

De bond krijgt wekelijks klachten van consumenten over de prijzen, die soms variëren van 200 euro tot meer dan 1000 euro. Naast deze hoge prijzen wordt ook geklaagd over het onnodig doorboren van sloten, veroorzaken van schade en het aansmeren van nieuwe en dure vervangende sloten.

"De slotenmakers maken misbruik van de heikele situatie waarin consumenten zich bevinden en voeren ter plekke een toneelstukje op over hoe moeilijk het is om de deur open te krijgen", aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. "Een betrouwbare slotenmaker rekent daar 60 euro tot maximaal 125 euro voor."

Veel van de klachten gaan over bedrijven die boven komen drijven wanneer in online zoekmachines wordt gezocht op 'slotenmaker'. Het is volgens de vereniging beter om een lokale slotenmaker te benaderen en vooraf een prijsindicatie te vragen.

Om het probleem aan te tonen filmde de Consumentenbond enkele malafide slotenmakers met een verborgen camera.