Het belangrijkste element in een hedendaags interieur is geen meubel, maar een goede plant. Dat zeggen ontwerpers in het kader van de Dutch Design Week tegen NU.nl.

"Ik heb veel kunst en designmeubels in huis, maar ik word het vrolijkst van mijn plant. Het is een cactus van bijna drie meter hoog en 65 jaar oud. Ik heb hem gevonden op Marktplaats", vertelt ontwerper Sabine Marcelis, wiens werk onder meer bestaat uit experimentele concepten met spiegels en lampen.

Ze krijgt bijval van lamp- en meubelontwerper David Derksen - "elk interieur komt tot leven met iets groeiend groens" - en Femke Furnée, oprichter van het label FEST Amsterdam voor betaalbaar design. "Het is heel fijn om iets levends in huis te hebben. Het is wetenschappelijk bewezen dat je gelukkiger wordt van planten om je heen."

Woontrends

Ontwerpers Marcelis en Derksen staan sinds zaterdag met hun werk op de Dutch Design Week in Eindhoven. De beurs trekt jaarlijks veel internationale bezoekers en pers. "Dutch design is al heel lang een begrip. Dat komt ook door hoe het gestimuleerd wordt. Er zijn veel fondsen en initiatieven van de overheid. Hierdoor kunnen jonge ontwerpers meer risico's nemen en meer ambitie tonen", zegt Marcelis.

Furnée gaat vooral naar Eindhoven om inspiratie op te doen voor nieuwe stukken in haar collectie. "De week is altijd vernieuwend en tof. Ik kan er zien wat er speelt en kijken naar mogelijke samenwerkingen met ontwerpers."

Wat ze niet op de Dutch Design Week gaat doen, is zoeken naar woontrends. "Daar ben ik niet zo mee bezig. Je ontkomt er nooit helemaal aan, maar ik vind trends op zich niet interessant." Voor ontwerper Marcelis spelen ze evenmin een rol. "Voor trends kunnen mensen beter op Pinterest kijken. Ik blijf er zelf ver vandaan. Als ontwerper moet je niet volgen, maar juist verder denken."

Ook Derksen zegt nauwelijks te hechten aan trends. "Maar als ik toch iets moet zeggen over interieurs anno 2016, is het dat stijlen compleet gemixt zijn. Iets heel minimalistisch kan naast een heel vreemd en over-the-top sculptuur staan. En iets heel duurs naast iets heel goedkoops."

Meer aandacht

Woontrends hebben wel een doel, vindt Furnée. "Sommige mensen hebben geen tijd om zich te verdiepen in interieurdesign of weten niet goed wat ze willen. Dan kan het fijn zijn om in bladen of op Pinterest naar te kijken en inspiratie op te doen. Trends overnemen mag, als het maar bij je past."

De ondernemer ziet de vraag naar interieurdesign toenemen. "Nu de woningmarkt aantrekt en mensen volop verhuizen ontstaat ook meer budget voor de inrichting. Dat zie je in de verkoop en de aandacht voor design: er komen meer ontwerpers en merken. De branche blijft de komende jaren booming."

De hoge vraag mag niet ten koste gaan van de kwaliteit en zorg die erin wordt gestoken. Zowel Marcelis als Derksen ergeren zich aan 'snel' design. "Daaraan kun je meteen aflezen dat het heel snel gemaakt is", zegt Derksen. "Ik geloof in ontwerpen die aandacht krijgen in alle fases, van het ontwerp tot de verkoop. Pas dan krijgt een product of een object een ziel."

De Dutch Design Week duurt tot en met 30 oktober.