Nieuwe eerstejaars studenten zijn het afgelopen collegejaar minder op kamers gegaan. Het aantal nieuwe studenten dat het huis uit gaat is gehalveerd.

Kences, het samenwerkingsverband van studentenhuisvesters, heeft dat donderdag aan Trouw laten weten. Kences combineert gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs, het CBS en het ministerie van onderwijs met de gegevens van een enquête onder 45.000 studenten.

Sinds begin september krijgen studenten geen basisbeurs meer, Kences legt een verband met dat besluit en de afname van het aantal studenten dat op kamers gaat. Uitwonende studenten lopen sinds de afschaffing maandelijks zo'n 270 euro mis.

In het collegejaar 2014 tot en met 2015 woonde nog 28 procent van de startende studenten onder de negentien jaar op kamers, het volgende collegejaar was dat 13 procent. Bijna de helft van de studenten die nog thuis woont, zegt daarvoor te kiezen omdat ze geen basisbeurs krijgen.

Steden

De effecten zijn volgens Kences in iedere stad anders. Zo valt in Enschede, Delft en Eindhoven de daling groter uit dan in steden als Amsterdam en Utrecht omdat er in eerstgenoemde steden veel 17- en 18-jarigen studeren.

"We waren hier al bang voor", aldus directeur Ardin Mourik van Kences tegen de krant. Hij vreest dat studenten vaker dan vroeger kiezen voor een opleiding dicht bij het ouderlijk huis. "Als die niet meer vrijuit kunnen kiezen voor elke opleiding in Nederland, lijkt me dat zorgelijk", aldus Mourik. "Voor volgend jaar gaan we onderzoeken of het aantal kilometers tot het ouderlijk huis inderdaad meespeelt in de studiekeuze."

Wachtlijsten

Ondanks de afname van het aantal studenten dat uit huis gaat is de tijd dat iemand op een wachtlijst staat voor een studentenkamer amper afgenomen. Met name in de grote steden zal het volgens Kences lastig blijven om een betaalbare kamer te vinden, doordat de vraag nog altijd groter blijft dan het aanbod. Ook het aantal internationale studenten dat naar Nederland komt neemt nog toe.

Volgens Kences is het effect op studenten niet tijdelijk. "Steden die buiten de Randstad liggen en die geen specifieke of bijzondere opleidingen aanbieden moeten zich misschien wel zorgen maken. Die moeten niet te veel meer bijbouwen", aldus Mourik.