De skyline van Den Haag gaat veranderen. De stad krijgt in de komende twintig jaar veel inwoners erbij, maar er is geen ruimte voor grote nieuwbouwwijken aan de rand van de stad. Daarom moet de stad naar boven (hoogbouw) en naar beneden (ondergronds) gaan bouwen.

Ook moeten lege gebieden binnen de stad worden gevuld. De gemeente heeft woensdag haar toekomstvisie gepresenteerd. Sommige ideeën moeten worden uitgewerkt, andere plannen zijn concreter. 

Het verouderde industrieterrein Binckhorst gaat in de komende jaren op de schop. Het gebied moet veranderen in een wijk waar mensen kunnen wonen en werken. Daar moeten ongeveer vijfduizend woningen verrijzen en kantoren voor startups. Ook in Zuidwest, een probleemwijk die wordt vernieuwd, verrijzen nieuwe woningen.

Den Haag denkt er ook over de A12, de Utrechtsebaan, te overkappen. Op het nieuwe dak kan dan worden gebouwd.

Verbinding

Mogelijk komt er een lightrailverbinding vanuit Rotterdam via het vliegveld naar Binckhorst, het centrum van Den Haag en het strand van Scheveningen. De boulevard bij het Kurhaus moet opnieuw worden ingericht. Bij knooppunt Prins Clausplein komt mogelijk een knooppunt voor openbaar vervoer.

Den Haag heeft 524.000 inwoners en is daarmee de derde stad van het land. Maar qua oppervlakte is Den Haag kleiner dan bijvoorbeeld Utrecht, Eindhoven en Almere. Den Haag is daardoor de dichtstbevolkte gemeente van Nederland, met 6200 mensen per vierkante kilometer.

Groei

De overheid verwacht dat Den Haag nog flink zal groeien. Rond 2040 bereikt de Hofstad waarschijnlijk de grens van 600.000 inwoners. Het probleem is dat uitbreiden niet kan. ''We zitten ingeklemd tussen zee, natuur en buurgemeenten'', zei wethouder Joris Wijsmuller (stadsontwikkeling).