De gemeente Amsterdam pakt toeristische verhuur van woningen nog harder aan. Zo verhoogt de gemeente de boete voor een eerste overtreding van 13.500 euro naar 20.500 euro. 

Ook kan een handhaver een woning per direct sluiten. Dat kon tot nu toe alleen bij een brandonveilige situatie.

Het Amsterdamse stadsbestuur wil de woningvoorraad beschermen en ervoor zorgen dat het in de buurten prettig leven is. De nieuwe maatregelen moeten overlast door toeristische verhuur voorkomen.

Het college kijkt naar de mogelijkheden om de termijn voor vakantieverhuur te verkorten van zestig naar dertig dagen. Op dit moment is dit wettelijk nog niet mogelijk.

Regels

Het toerisme in de hoofdstad groeit en dat heeft ook gevolgen voor het toeristisch verblijf in woningen. Het is eigenaars toegestaan om het huis te verhuren als zij op vakantie gaan, maar daarvoor gelden wel regels. Zo moeten verhuurders zich aan de maximale termijn houden en mogen er niet meer dan vier personen tegelijk verblijven.

Als een appartement deel uitmaakt van een Vereniging van Eigenaren (VVE), moet ook die ermee instemmen dat de woning door toeristen wordt gehuurd.