Staatsbosbeheer wil populier in straatbeeld houden

Staatsbosbeheer is van plan om de komende jaren door heel het land honderdduizenden nieuwe populieren te planten. De afgelopen tijd nam de oppervlakte van de boom in Nederland met 30 procent af tot 12.000 hectare.

Dat laat de bosbeheerder maandag weten in het AD.

"Het hout werd vroeger gebruikt om klompen van te maken, maar daar lopen we niet meer op", verklaart Sander Wijdeven van Staatsbosbeheer de afname. De boom was vroeger om die reden één van de belangrijkste boomsoorten. "Maar we lopen niet meer op klompen, daarom zijn de laatste jaren nauwelijks nieuwe populieren aangeplant. Ondertussen sterven de oude bomen af, waarmee de soort dreigt te verdwijnen."

Staatsbosbeheer zegt dat van het hout meubels en vloeren kunnen worden gemaakt. Er wordt zelfs geprobeerd om van het hout surfplanken te maken.

Snelgroeiend

De populier is een snelgroeiende boomsoort. "Al na een paar jaar waan je jezelf in een echt bos. Na dertig jaar kun je oogsten. (..) Populieren kampen wel wat vaker dan andere soorten met schimmels en kankers", aldus Wijdeven.

Inmiddels worden jaarlijks zo'n 40.000 nieuwe populieren geplant door Staatsbosbeheer. Als het aan de natuurbeheerder ligt dan wordt dit opgevoerd tot enkele honderdduizenden. "Het gaat ons erom dat de oer-Hollandse boomsoort niet uit Nederland verdwijnt."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie