'Amsterdam blijft aantrekkelijkste woongemeente Nederland'

Amsterdam is van de vijftig grootste Nederlandse gemeenten nog altijd de aantrekkelijkste om in te wonen. Ook in Dordrecht, Arnhem en Eindhoven is het steeds prettiger wonen.

Dat concludeert de Atlas voor gemeenten, een stichting die jaarlijks een rapport publiceert. 

Uit het onderzoek dat woensdag is gepubliceerd, blijkt dat Amsterdam, Utrecht en Amstelveen de eerste drie plaatsen bezetten in de top 10. Dat was in 2006 ook al zo, maar ten opzichte van tien jaar geleden is de samenstelling van de top 10 wel iets veranderd.

Nijmegen heeft een plaats weten te bemachtigen ten koste van Amersfoort en Haarlem heeft Den Bosch verstoten van de vierde plaats.

Dordrecht valt nog buiten de top 10, maar geldt als de grootste stijger. Tien jaar geleden stond de stad nog op plek dertig, nu op plaats veertien. Volgens de onderzoekers staan in de lijst met grootste stijgers vooral steden die de laatste jaren flink hebben geïnvesteerd in de kwaliteit van hun binnenstad.

Heerlen

In de Atlas voor gemeenten worden de vijftig grootste gemeenten van Nederland op vijftig punten met elkaar vergeleken. In de nieuwste studie bezet Emmen de laatste plaats. Tien jaar geleden stond Heerlen nog onderaan, maar die stad is opgeklommen naar de 47ste plaats. De grote daling van Hilversum, Delft en Oss is opvallend, zo schrijven de onderzoekers.

Voor het onderzoek wordt onder meer gekeken naar het aantal banen in de buurt, het culturele aanbod en de veiligheid in de stad. Ook de nabijheid van natuur en water is belangrijk. Naast de vaste indicatoren wordt elk jaar naar een ander thema gekeken; vorig jaar was dat 'erfgoed' en dit jaar 'water'.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie