Sinds de invoering van het vernieuwde energielabel werd bij 26 procent van alle woningverkopen geen energielabel overhandigd. Dit is voornamelijk het geval bij vrijstaande woningen en vooroorlogse appartementen.

Calcasa, een bedrijf dat gespecialiseerd is in waardering van onroerend goed, onderzocht alle woningen die sinds 1 januari 2015 zijn verkocht op het aanwezig zijn van een geldig, via het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geregistreerd, energielabel.

Sinds het verplicht stellen van geregistreerde en gelabelde woningen is het aantal registraties opgelopen. Bij het uitblijven van een definitief energielabel loopt de verkoper risico op een boete.

In januari 2015 waren 55 procent van de verkochte woningen voorzien van een geldig gecertificeerd label. In maart 2016 is dit aandeel opgelopen naar 82 procent. Het gemiddelde over alle maanden sinds januari 2015 ligt op 74 procent.

Label

Van de 7,6 miljoen woningen in Nederland hebben 2,9 miljoen een geregistreerd energielabel. Van deze geregistreerde labels zijn er de afgelopen 15 maanden 166.000 verkocht. Van deze verkochte woningen heeft 27 procent een C-label.

Verkochte hoek- en tussenwoningen hebben de meeste geregistreerde labels bij verkoop.​