Voor het eerst in 130 jaar komt het vaker voor dat volwassen jongeren in Amerika bij hun ouders wonen dan dat zij zich in een ander type woonsituatie bevinden.

Volgens een onderzoek van het Pew Research Center is de kans groter dat een Amerikaan tussen de 18 en 34 jaar bij zijn ouders woont dan met een echtgenoot of partner.

Veranderingen in burgerlijke staat, educatie en dienstbetrekking zijn van invloed op deze ontwikkeling. Zo zouden mensen tegenwoordig op latere leeftijd trouwen, of zelfs helemaal niet meer trouwen. Daarnaast zou werkeloosheid een belangrijke factor zijn.

Mannen

Sinds 1880 kwam het naar verhouding het vaakst voor dat jongvolwassenen met een liefdespartner samenwonen. Deze woonsituatie beleefde een piek in 1960 toen 62 procent van de Amerikanen tussen 18 en 34 jaar met een partner of echtgenoot in een eigen huishouden leefde. Een op vijf woonde in die periode bij zijn of haar ouders.

De trend doet zich vooral onder mannen voor. Als sinds 2009 is wonen bij de ouders de meest voorkomende woonsituatie voor mannen in de eerder genoemde leeftijdscategorie.