Kwart jongeren keert terug naar ouderlijk huis

Steeds meer jongeren die een tijd uit huis zijn geweest, gaan voor een tijd bij hun ouders wonen. Dat zijn vaker vrouwen dan mannen.

Van de kinderen die in 2009 het ouderlijk huis verlieten, heeft 25 procent zich binnen vijf jaar weer voor ten minste 45 dagen weer op het adres van hun ouders ingeschreven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat aantal is meer dan vijf jaar geleden. Ruim 20 procent van de jongeren die in 2004 uit huis gingen, kwam weer terug naar hun ouders. In 1995 was dit 16 procent.

Deze jongeren, zogeheten boemerangkinderen, gaan vaker alleen wonen in plaats van samen met een partner. Van de kinderen die in 2014 uit huis gingen, woont minder dan een derde samen met een partner.

Vrouwen

Vrouwen keren vaker terug naar hun ouders dan mannen. 26 procent van de vrouwen die in 2009 uit huis gingen keerde binnen vijf jaar terug. Bij mannen ligt dat percentage iets lager, 23 procent.

Mannen blijven, als ze zijn teruggekeerd, wel langer bij hun ouders wonen. Na twee jaar woont 48 procent nog thuis, bij vrouwen is dat 37 procent.

De belangrijkste reden om weer terug te keren naar het ouderlijk huis is het stuklopen van de relatie. 20 procent van de boemerangkinderen zeggen dat financiële redenen voor hen de belangrijkste motivatie was.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie