Amsterdam moet meer groene daken krijgen. Aan zogenaamde daktuinen in de stad zouden veel voordelen zitten.

Daarvoor pleit de organisatie Rooftop Revolution, een platform voor crowdfunding, dinsdag in Trouw. Amsterdam moet in 2018 zo'n vijftigduizend vierkante meter aan daken met groen hebben. Wethouder Abdeluheb Choco stelt daarvoor subsidies beschikbaar; 125.000 euro per kwartaal.

De gemeente zal echter niet de enige zijn die een investering moet maken. "We willen dat de gemeente 50 procent betaalt en de dakeigenaar 30 procent. De buurtbewoners en bedrijven in de buurt betalen elk 10 procent", zegt Suze Gehem, een van de initiatiefnemers van Rooftop Revolution.

Voordelen

Groene daken zouden veel voordelen met zich meebrengen. "De gemeente profiteert van de waterberging, voor de dakeigenaar verdubbelt de levensduur van de dakbedekking, de buurt knapt ervan op en voor bedrijven is het een goede manier om betrokkenheid bij de buurt te tonen."

Ook Casper Korteweg van hoveniersbedrijf Van der Tol beaamt de pluspunten van daktuinen. "De biodiversiteit in de stad is ermee gediend en de levensduur van het dak verdubbelt. Het groen isoleert, zorgt voor geluidsdemping, en neemt water op. Het is ook beter voor de omgeving: groen op het dak neemt CO2 en fijnstof op." Hoeveel CO2 en fijnstof een groen dak daadwerkelijk opneemt, is nog niet precies berekend.

Het crowdfunding-project begint in Amsterdam en wil ieder jaar in een nieuwe stad voet aan de grond krijgen.