Alleenstaande ouders wonen dicht in omgeving van eigen moeder

Alleenstaande ouders hebben hun moeder vaak in de buurt wonen. Begin 2014 woonde 58 procent van de alleenstaande ouders tussen de 25 en 40 jaar binnen vijf kilometer van hun moeder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Echtparen met thuiswonende kinderen hebben hun moeder ook vaak in de buurt, maar met 51 procent is dat wel wat minder.

De reden is vaak praktisch. Moeder kan op de kinderen of kleinkinderen passen. En als moeder of vader zelf hulpbehoevend worden is het prettig als hun kinderen niet ver weg zijn.

Het CBS merkt op dat het hierbij gaat om alle volwassenen van wie de moeder begin 2014 nog in leven was en in Nederland woonde; dat was het geval voor ruim de helft van de 13,4 miljoen volwassenen. Bijna 1,5 miljoen Nederlanders hebben een moeder die tussen de zeventig en tachtig jaar is, en ruim één miljoen inwoners hebben een moeder van tachtig jaar of ouder.

Thuiswonenden

Jongvolwassenen, mensen die jonger zijn dan twintig jaar, wonen overwegend nog in het ouderlijk huis. Het gaat om zo'n 80 procent. Ruim de helft van de 20- tot 25-jarigen woont ook nog thuis, maar daarna daalt het aantal thuiswonenden snel.

In het CBS-onderzoek wordt uitsluitend gesproken over de afstand tot de moeder en niet over de afstand tot de vader of ouders. "Dat is gedaan omdat de moeders van volwassenen vaker nog in leven zijn dan de vaders. Er zijn dus meer gegevens over bekend", aldus het CBS in een toelichting.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie