In 2014 stonden veertien op de honderd maatschappelijke vastgoedobjecten, zoals scholen, musea, sportaccommodaties en ziekenhuizen, leeg.

In Drenthe en Limburg stonden naar verhouding de meeste van deze openbare voorzieningen leeg, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De leegstand onder maatschappelijk vastgoed is vooral te zien bij objecten met een gezondheidsfunctie, zoals ziekenhuizen en praktijkruimten (18 procent). Bij sportfaciliteiten, zoals zwembaden en sporthallen, is dit 16 procent. Ruim een op de tien bijeenkomstencentra (kerken, congrescentra) en onderwijsinstellingen (scholen en universiteiten) is volgens officiële registraties niet in gebruik.

Op 1 januari 2014 telde Nederland ruim 108 duizend vastgoedobjecten met een maatschappelijke functie: 1,4 procent van het totale vastgoed. Kantoorpanden staan vaker leeg dan woningen en maatschappelijk vastgoed.

Limburg

Van alle Nederlandse provincies stonden in Limburg (18 procent) en Drenthe (17 procent) het meeste maatschappelijke vastgoed leeg. In Zeeland staan de minste vastgoedobjecten leeg (12 procent).

Leegstand