Hoeveelheid huisvuil gedaald naar niveau van twintig jaar geleden

De hoeveelheid afval die in Nederland wordt geproduceerd per persoon is gedaald naar het niveau van twintig jaar geleden.

De daling van de afvalproductie werd aan het begin van de economische crisis ingezet, maar houdt ook aan nu de economie zich herstelt. Dat blijkt dinsdag uit gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De 527 kilo afval waar één persoon in 2014 gemiddeld goed voor was, was zelfs iets minder dan de 539 kilo in 1995. Gemiddeld produceren Nederlanders wel meer afval dan het Europees gemiddelde van 475 kilo.

Hergebruik

In totaal wordt in Nederland de helft van het afval hergebruikt. De rest gaat de verbrandingsovens in. Nederland blijft op het vlak van recyclen wat achter bij het gemiddelde van de Europese Unie, maar is na Oostenrijk koploper met composteren. Duitsland is kampioen hergebruik van afval. Het land recyclet en composteert bijna twee derde van zijn afval. 

De lage afvalproductie van Nederlandse huishoudens en bedrijven zorgt ervoor dat afvalverwerkingsbedrijven honderdduizenden tonnen vuilnis importeren uit andere landen. Sinds de crisis is er in Nederland niet genoeg eigen afval voorhanden om de verbrandingsovens optimaal te laten branden.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie