Singapore is voor de derde keer op rij de duurste stad om te wonen.

Dat staat in het nieuwste rapport over leefkosten van The Economist Intelligence Unit (EIU). De EIU riep Singapore de voorgaande twee keer ook uit tot duurste stad, maar de voorsprong wordt steeds kleiner.

Singapore wordt met een indexcijfer van 116 op de voet gevolgd door Hong Kong en Zürich, met beide een indexcijfer van 114. Deze cijfers worden bepaald op basis van New York, dat een vooraf vastgesteld cijfer van 100 krijgt.

Vooral prijzen van transport en kleding zijn hoog in Singapore, evenals de prijzen in de dienstensector. Boodschappen zijn er relatief betaalbaar.

New York is een van de grootste stijgers: ten opzichte van de vorige editie van het onderzoek gaat de stad van plek 22 naar plek 7. Ook andere Amerikaanse steden zijn duurder geworden, als gevolg van een opkrabbelende economische situatie in de Verenigde Staten.

Duurste steden

Goedkoopst

In de 28 onderzochte steden in West-Europa is het relatief betaalbaarder geworden om er te wonen. In deze regio is sprake van deflatie, die mede is veroorzaakt door de eurocrisis, aldus het EIU-rapport. Amsterdam komt niet voor in de gepubliceerde lijst van EIU.

De Zambiaanse hoofdstad Lusaka is met een indexcijfer van 41 de goedkoopste stad om te wonen. In de top-tien van goedkoopste steden staan verder onder meer Caracas (Venezuela), Damascus (Syrië) en vier Indiase plaatsen.

De EIU-index wordt bepaald op basis van meer dan vierhonderd prijzen in 160 categorieën, waaronder levensmiddelen, transport, onderwijs en recreatieve activiteiten.