Steeds meer mensen vertrekken uit de grote steden naar andere plekken in het land, zo bleek deze week uit cijfers. Heeft de grote stad z'n glans verloren?

"De stijging in het aantal verhuizingen komt absoluut niet door de onpopulariteit van steden", zegt Willem Boterman, hoogleraar Sociale Geografie aan de Universiteit van Amsterdam, tegen NU.nl.

Hij stelt dat er een economische reden is voor het vertrek. "Inwoners van grote steden waren de afgelopen jaren in wachtstand. Ze wilden wel weg uit de stad, maar durfden hun huis niet te verkopen of een nieuw huis te kopen door de economische crisis."

Daarom zou er nu sprake zijn van een inhaalslag. "Nu dat de markt weer aangetrokken is, durft men weer te verhuizen. De steden zijn nog steeds populair; de gezinnen die al een tijdje weg wilden, kunnen nu ook gewoon weg."

Cecile Seignette van het Planbureau voor de Leefomgeving beaamt dit. "Tijdens de crisis hebben inwoners hun verhuizingen uitgesteld. Er is geen sprake van 'opeens' een massale trek uit de stad."

Trend

Volgens Boterman is de stijging in het aantal verhuizingen een trend die in het verleden al vaker voorkwam. De meeste gezinnen willen op een gegeven moment weg uit de stad. Maar in de jaren zeventig vertrokken er veel meer uit de stad dan nu."

Mensen die verhuizen vanuit de grote stad zijn vooral op zoek naar een betere woning, aldus Jeroen Slot, hoofd Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam. Uit onderzoek van de gemeente onder verhuizers blijkt dat een "te kleine woning hebben" de meest voorkomende reden is waarom mensen verhuizen.

Ook mooier of beter willen wonen en het afwezig zijn van een balkon of tuin zijn belangrijke redenen om de stad te verlaten.

Buurt

Uit cijfers van het CBS blijkt dat mensen die in een grote stad wonen gemiddeld minder tevreden zijn met hun buurt dan mensen die in een dorp wonen. Toch lijkt dat niet zo belangrijk, volgens het onderzoek van de gemeente Amsterdam. "Jongere mensen zijn tevreden in een grote stad, maar dat wil niet zeggen dat ze hun buurt als prettig ervaren", aldus Boterman.

Volgens de onderzoeker zullen daarom ook de jonge hoogopgeleide mensen richting de grote stad blijven verhuizen, en zullen de meeste gezinnen weg blijven gaan. "Een grote stad is hip en heeft alles wat een jonger persoon wil, terwijl een gezin juist de rust en ruimte van een kleinere stad wil."

Rotterdam

De stad Rotterdam is juist wel in trek. Voor 2008 zag de stad meer mensen vertrekken dan komen, sindsdien gingen die twee gelijk op, maar vorig jaar kreeg Rotterdam er veel meer nieuwkomers bij.

Volgens Boterman is daar een overduidelijke reden voor. "Rotterdam heeft gewoon een betere woningmarkt. Het is veel makkelijker en goedkoper om een huis te vinden in Rotterdam, dan in bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht."