De gemeente Amsterdam wil een aantal niet-officiële zwemplekken creëren. Uit onderzoek blijkt dat ruim een op de drie inwoners in open stadswater zwemt.

De nieuwe zwemplekken moeten onder meer aan de Amstel en de Sloterplas komen. "Er komen in elk geval twee nieuwe zwemplekken de Amstel, en een zwemplek aan de Sloterplas wordt uitgebreid. Verder onderzoeken we in samenwerking met Waternet wat geschikte locaties zijn", aldus een woordvoerder.

De nieuwe zwemplekken krijgen een niet-officiële status, omdat ze (net) niet aan de strenge Europese waterveiligheidsregels voldoen. Het gaat om plekken waar op dit moment al volop wordt gezwommen. De gemeente Amsterdam wil het zwemmen beter faciliteren en zwemmers ter plaatse beter informeren.

"Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het neerzetten van prullenbakken en informatieborden, het weghalen van obstakels en het regelmatig controleren van de waterveiligheid."

Grachten

Ruim een op de drie Amsterdammers zwemt in open water in de stad, en een op de twintig ook in de grachten, blijkt uit onderzoek van het bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek in opdracht van wethouder Udo Kock (Waterbeheer).

"Amsterdammers houden van het water in hun stad. Zwemmen en andere vormen van waterrecreatie worden steeds populairder. Zonder de veiligheid uit het oog te verliezen gaan we ervoor zorgen dat er op meer plekken gezwommen kan worden in stadswater", aldus Kock.

Er zijn nu negen officiële zwemplekken in Amsterdam. Daarnaast zou op meer dan veertig plekken regelmatig in stadswater worden gezwommen. Wie zwemt in de grachten, loopt volgens de gemeente kans op gezondheidsklachten.