Amsterdam staat op plek elf van de Mercer Quality of Life Index 2015. De Oostenrijkse hoofdstad Wenen voert de lijst aan, Baghdad (Irak) is de minst aantrekkelijke stad om te wonen.

De onderzoekers bekeken de sociaaleconomische omstandigheden, zorg, onderwijs, woonkwaliteit en het milieu. De studie is volgens The Guardian belangrijk voor grote bedrijven, om te bepalen waar ze zich vestigen en hoeveel ze medewerkers moeten betalen. De lijst bestaat uit 230 steden.

Wenen staat bovenaan omdat het welvaart- en welzijnsniveau hoog is, mede dankzij de economisch gunstige centrale ligging in Europa. Door de vele studenten is de stad volgens een medewerker van het toerismebureau "jong en levendig".

Duitse steden

Van de zeven beste steden liggen er vijf in het Duitse taalgebied: naast Wenen zijn dat Zürich (Zwitserland), München, Düsseldorf en Frankfurt (allen Duitsland).

Amerikaanse steden doen het juist relatief slecht, met San Francisco (op plek 28) als hoogste notering. De hoge criminaliteitscijfers in de Verenigde Staten spelen een rol.

De Franse hoofdstad Parijs staat op plek 37, twee plaatsen boven de Britse hoofdstad Londen. De Franse hoofdstad stond vorig jaar nog op plek 27, maar zakte vanwege de aanslagen in november.