Lampen gebruiken meer stroom en geven ook minder licht dan op de verpakking staat.

Dat zegt de Europese koepelorganisatie van milieu-organisaties, het Europese Milieuureau (EEB), zo schrijft NRC donderdag. 

De Europese voorschriften bieden fabrikanten de ruimte om hun lampen gunstiger te presenteren dan ze eigenlijk zijn. De Europese Commissie weet al jaren van deze legale en misleidende praktijken, blijkt uit documenten.

Richtlijnen

Volgens de huidige richtlijnen moeten de producenten van lampen drie zaken op de verpakking vermelden: het vermogen van de lamp in watt, de lichtopbrengst in lumen en het energielabel met een letter van A tot G.

Deze gegevens worden op de verpakking positiever weergegeven. Dit is mogelijk omdat de Europese richtlijnen bij de laboratoria een foutmarge van 10 procent toestaan. Zo kunnen de fabrikanten hun prestaties opschroeven.

Het Zweedse consumententijdschrift Rad & Ron stelt na eigen onderzoek dat de lampenproducenten hun resultaten tot wel 25 procent overdrijven.

Milieunormen

De misleiding zou gelden voor alle soorten huishoudelijke lampen; spaar-, led- en halogeenlampen. Volgens de EEB zijn er nog steeds lampen op de markt die volgens milieunormen verboden zouden moeten zijn.

De gloeilamp is sinds 2012 verboden in Europa omdat deze milieuonvriendelijk en inefficiënt was. In 2012 zijn de richtlijnen voor het energielabel aangescherpt.