Ouderen verkopen woning voor lagere prijs

Oudere woningverkopers hebben tijdens de crisis de verkoopprijs van hun huis meer laten dalen dan jongere verkopers. 

Dat meldt het Kadaster op basis van eigen onderzoek naar woningtransacties in de periode 2008-2014.

Ouderen van boven de 75 jaar verkochten hun woning vorig jaar voor een prijs die 17 procent lager lag dan in 2008. Verkopers van 36 tot en met 45 jaar lieten de prijs met 9 procent zakken. ''Er is een algemene trend zichtbaar: hoe ouder de verkoper, hoe groter de prijsdaling is geweest'', stelt het Kadaster.

Een van de verklaringen is dat oudere verkopers meestal geen nieuw huis kopen als zij hun woning hebben verkocht. Tussen 2012 en 2014 betrof dat 88 procent van de verkopers van 75 jaar en ouder.

Uitstromers

Onder uitstromers (mensen die de woningmarkt verlaten) lag de prijs vorig jaar gemiddeld 13 procent onder de prijs van 2008, bij doorstromers 9 procent. ''Een doorstromer heeft meer belang bij een hogere verkoopprijs, aangezien hij de opbrengst meeneemt in de aankoop van een nieuwe woning'', aldus het Kadaster.

Verder kochten ouderen hun woning vaak in een periode waarin de prijzen een stuk lager waren. Hierdoor komen zij minder snel in financiële problemen als zij zakken met de verkoopprijs.

Van de huiseigenaren ouder dan 75 jaar, kocht 61 procent de woning vóór 2003. Gemiddeld kochten zij hun woning 17,5 jaar geleden. Toen, in 1998, lag de gemiddelde prijs in Nederland meer dan 100.000 euro onder de huidige prijs.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie