De Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) willen een online biedingssysteem voor Amsterdam lanceren. Nu bieden kopers vaak blind tegen elkaar op.

Dat schrijft Het Parool.

Huizenzoekers leveren vaak blind hun bod bij een makelaar in, waardoor tussenkomst van de notaris omzeild kan worden. Zulke situaties lokken misstanden op de woningmarkt uit, stellen de MVA en de NVM. Het werkt de overspannenheid op de Amsterdamse woningmarkt, waar de huizenprijzen snel stijgen, in de hand.

Verplicht

Om deze redenen willen de MVA en de NVM digitaal bieden verplicht gaan maken. "Het voordeel van online bieden is dat iedereen ziet wat er gebeurt. Je moet er dan wel aan verbinden dat niemand om het systeem heen kan, om te voorkomen dat een verkoper later nog zwicht voor een hoger bod", zegt voorzitter Sven Heinen de MVA.

Volgens cijfers van de NVM wordt op zeventig procent van de Amsterdamse koophuizen binnen de ring boven de vraagprijs geboden. In het gebied daaromheen is dat cijfer dertig procent.

De verenigingen verwachten het online biedingssysteem mei volgend jaar te kunnen lanceren.