Arme en rijke inwoners van enkele grote Europese steden gaan steeds verder uit elkaar wonen. Ook in Amsterdam is de trend zichtbaar.

Dit meldt NRC Handelsblad zaterdag op basis van een internationale vergelijking, waar ook Nederlandse wetenschappers aan meewerkten.

De onderzoekers vergeleken de vestigingspatronen van inwoners tussen 2001 en 2011 in dertien grote steden in Europa.

In Madrid en Milaan blijken arm en rijk het verst uit elkaar te wonen. In een rijtje met bovenaan de meest gesegregeerde steden staat Amsterdam op plek acht. Oslo staat onderaan.  

Neoliberaal beleid 

Volgens het rapport wordt de toenemende segregatie tussen arm en rijk vooral veroorzaakt door de combinatie van de voorkeuren van mensen zelf en een overheid die minder beleid voert. Ook de instroom van migranten versterkt het effect.

Als inwoners zelf de keuze wordt gelaten, kiezen ze ervoor om in wijken te wonen die passen bij de eigen sociaal-economische positie.

Tegelijkertijd trekt de overheid zich terug van de woningmarkt. Traditioneel is er in West-Europa veel beleid gevoerd om segregatie tussen inkomensklassen te voorkomen, maar volgens de onderzoekers werd in de jaren tachtig neoliberaal beleid ingevoerd in Europa, waarbij deze visie weer is losgelaten.