De kosten voor een bouwvergunning verschillen enorm per gemeente. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) maandag op basis van jaarlijks eigen onderzoek naar de bouwleges.

Bovendien is in een aantal gemeenten het bedrag dit jaar flink gestegen, terwijl het in andere plaatsen juist fors is gedaald.

Gemiddeld zijn de bouwleges met 2,3 procent gestegen voor een kleine verbouwing en met 2,5 procent voor de bouw van een nieuwe woning, maar er zijn behoorlijke uitschieters.

Een huiseigenaar in de gemeente Buren bijvoorbeeld die een kleine verbouwing wil uitvoeren, zoals een dakkapel, betaalt hiervoor ruim 900 euro aan bouwleges. Dat is ruim 40 procent meer dan vorig jaar en bijna drie keer zoveel als het landelijk gemiddelde dat 360 euro bedraagt. Ook Son en Breugel, Zaltbommel en Woerden zijn prijzige gemeenten.

Kosten bouwleges

Leiden

De gemeente Leiden is traditioneel het goedkoopst. Een inwoner die daar voor 10.000 euro zijn huis wil laten verbouwen, moet daarvoor 38 euro aan bouwleges afdragen. 

De gemeente Alphen aan den Rijn is het meest onvoorspelbaar, aldus de VEH. In 2014 daalden de bouwleges voor een kleine verbouwing hier nog met 90 procent, dit jaar stijgen ze met 147 procent. Daarmee is de gemeente overigens nog steeds een van de goedkoopste. 

De vergunning voor de bouw van een nieuwe woning is in Eindhoven het duurst en in Hoogeveen het voordeligst. Gemiddeld bedragen de bouwleges 3.655 euro voor een nieuwbouwwoning met een bouwsom van 130.000.

"De grote en hardnekkige tariefverschillen stuiten op onbegrip bij burgers, zeker als er geen goede verklaring voor wordt gegeven. Vereniging Eigen Huis wil daarom dat het Rijk de gemeenten dwingt om een uniforme kostprijsberekening te gebruiken", aldus VEH-directeur Cindy van de Velde.