In Amsterdam is gestart met de bouw van een woontoren voor werkende jongeren met een mbo-opleiding. In totaal komen er vijfhonderd studio’s van 30 vierkante meter.

Dat schrijft Architectenweb.nl dinsdag.

Ontwikkelaar Change= is van plan om de komende jaren twintig soortgelijke gebouwen te realiseren in de vier grote Nederlandse steden. In totaal moeten er ruim tienduizend woningen op de markt komen, naar het concept ‘werken, wonen, leren en leven’.

De doelgroep, jongeren tussen 18 en dertig jaar oud met een mbo- of lagere opleiding, heeft een grote behoefte aan betaalbare huurwoningen. In Amsterdam zijn al zo’n dertienduizend van hen op zoek.

Maatschappelijke carrière

Het feit dat deze groep doorgaans tien jaar moet zoeken voordat er een woning gevonden is, zorgt volgens Change=  voor problemen. "Onderzoek laat zien dat het ontberen van woonruimte de maatschappelijke carrière van deze doelgroep in de weg staat", zo zegt directeur Ralph Mamdeus. "Zo zijn het ongewenste verloop en het ziekteverzuim onder deze doelgroep fors hoger dan het landelijk gemiddelde."

De studio’s hebben een eigen keuken, laminaatvloer en een volledig ingerichte badkamer. Daarnaast zijn er ook voorzieningen die op de doelgroep zijn afgestemd, zoals een uitzendbureau en een wasserette.

Faciliteiten

De kale huurprijs is ongeveer 530 euro per maand, zo’n 100 euro onder de prijs die volgens het puntensysteem gevraagd mag worden voor een soortgelijk huis. De prijs kan laag gehouden worden doordat er voor de meeste faciliteiten contracten zijn afgesloten met bedrijven, zoals met Miele voor de wasserette. Dit scheelt de bewoners minimaal 200 euro netto per maand.

Ook is er internet en wifi aanwezig, en kunnen bewoners ondersteuning krijgen bij het invullen van belastingformulieren. Daarnaast komt er een mobiliteitsservice voor fietsen en duurzame auto’s.

De oplevering van de woontoren in Amsterdam West staat voor december 2016 gepland.