Diverse partijen maken zich zorgen om de verkoop van Nederlandse sociale huurwoningen. Er zou schaarste ontstaan omdat er te weinig nieuwe woningen worden bijgebouwd. 

Dat meldt Nieuwsuur woensdagavond. Vorig jaar werden in tien transacties 14.300 huurwoningen verkocht aan buitenlandse partijen, aldus vastgoedadviesbureau Capital Value. 

Wooncorporatie Vestia, bijvoorbeeld, verkocht vorig jaar 5.500 woningen voor 570 miljoen euro aan een Duitse belegger. Het Wooninvesteringsfonds verkocht vierduizend woningen voor een bedrag van 365 miljoen euro.

Daar tegenover staan ongeveer vijftienhonderd nieuwe sociale woningen die in de eerste maanden van dit jaar zijn opgeleverd. Het totale aantal zal naar verwachting tussen de vijfduizend en tienduizend woningen liggen.

Emeritus hoogleraar Volkshuisvesting aan de TU Delft Hugo Priemus benadrukt in het televisieprogramma dat er een toenemend tekort is aan vooral sociale huurwoningen in de steden voor mensen met een bescheiden inkomen.

''Als je op grote schaal sociale huurwoningen gaat verkopen aan beleggers, dan ben je aan het spookrijden op de woningmarkt.”

Verhuurdersheffing

Volgens de Woonbond ligt het probleem bij de verhuurdersheffing, waarbij verhuurders betalen over hun bezit. De regering wil met de verhuurdersheffing 1,7 miljard euro ophalen. Bovendien is het sinds het Woonakkoord van 2013 makkelijker voor woningcorporaties om hun huurwoningen te verkopen. 

De Woonbond wil daarom van de heffing af. "Het zou heel belangrijk zijn als die vervalt en dat er veel meer geïnvesteerd wordt. En dat er geen woningen meer verkocht worden aan particuliere beleggers, maar dat die in de sociale voorraad blijven."