Investeerders uit landen als China en Rusland kopen steeds vaker panden in Amsterdam. Vaak gaan ze er niet in wonen, maar vestigen ze er bijvoorbeeld een hotel in.

Dat meldt Het Parool zaterdag op basis van cijfers van de internationale makelaarspoot van veilinghuis Christie’s en de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA).

Vooral grachtenpanden zouden populair zijn. Vrijdag werd door Chinese investeerders het voormalige Paleis van Justitie aan de Prinsengracht gekocht. Niet voor bewoning, maar om er een luxe hotel van te maken.

Makelaar Barbara van der Grijp van het internationale kantoor Engel & Völkers zegt inderdaad steeds vaker dure Amsterdamse huizen aan rijke buitenlanders te verkopen. Zij maakt zich zorgen over het historische karakter van de binnenstad. "De meeste woningen moeten beschikbaar blijven voor permanente bewoning."

Volgens sociologe Saskia Sassen is Amsterdam een van de meest aantrekkelijke steden voor investeerders. "Wereldwijd zijn er ongeveer honderd steden die op de lijstjes van deze investeerders voorkomen. Amsterdam Randstad komt op deze lijsten op de negende plaats."