De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in juni 2,6 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen zijn nu al ruim een jaar hoger ten opzichte van een jaar eerder.

Dat melden het Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster dinsdag. 

De prijzen van koopwoningen stijgen nu sinds de zomer van 2013, in dat jaar bereikte de prijzen een dal. Vergeleken met juni 2013 liggen de prijzen nu 4,9 procent hoger. 

Ondanks de opwaartse lijn van de afgelopen twee jaar, liggen de huizenprijzen nog altijd flink lager dan het hoogtepunt in augustus 2008. Het prijsniveau vergeleken dat piekmoment ligt nu 17,6 procent lager. 

Prijsontwikkeling koopwoning

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Amsterdam

Met de cijfers van juni kan er ook worden gekeken naar de prijsontwikkeling in het tweede kwartaal. In alle provincies stegen de prijzen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

In Noord-Holland, de provincie met Amsterdam, was de prijsstijging met 5,4 procent het sterkst. In Overijssel was in het tweede kwartaal de kleinste stijging te zien (0,7 procent).

Van de vier grote steden was de prijsstijging vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar in Amsterdam het grootst in het tweede kwartaal (8,1 procent), gevolgd door Utrecht (5,3 procent), Den Haag (4,3 procent) en Rotterdam (3,3 procent).

Ook alle woningtypen werden in het afgelopen kwartaal duurder. De prijzen van tussenwoningen en appartementen stegen met meest (beide 3,3 procent), vrijstaande woningen stegen met 1,2 procent het minst.

Prijsontwikkeling per provincie

Aantal

In lijn met de prijsstijging, werden er ook meer woningen in juni verkocht ten opzichte van dezelfde maand in 2014. Het totaal staat op 15.147 verkochte woningen, dat is 34 procent meer dan een jaar eerder.

Het aantal van juni is ongeveer gelijk aan het hoogtepunt in de zomer van 2008. Ook toen werden er maandelijks ruim 15.000 geregistreerde woningen verkocht.

Die stijging is ook een gevolg van de strengere eisen die per 1 juli 2015 gelden voor  het kopen van een huis. Zo gaat de Nationale Hypotheek Garantie omlaag en worden ook andere hypotheeknormen iets strenger.

Video: Reactie CBS