Consumenten hebben in mei 1,1 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Er ging vooral meer geld naar woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Dat is in lijn met de aantrekkende woningmarkt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Consumenten gaven in mei ook uit aan voedings- en genotsmiddelen, 2,4 procent meer dan in mei 2014. Aan duurzame goederen besteedden ze 0,7 meer.

Er werd in mei ook iets meer gas verbruikt ten opzichte van een jaar eerder. Er werd 0,8 procent meer geld uitgegeven aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptie uit, aldus het CBS.

Vertrouwen

Het vertrouwen van consumenten is in juli gedaald vergeleken met een maand eerder. Volgens het statistiekbureau daalde het consumentenvertrouwen met 2 punten en komt uit op 4. Mensen zijn minder positief over het economisch klimaat.

Deze uitkomst ligt nog wel boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).