Vorig jaar zijn 1,58 miljoen personen verhuisd. Dat is zeven procent meer dan in 2013 en het hoogste aantal sinds 2008.

In de maanden januari tot en met mei van 2015 verhuisden ruim 650.000 mensen, 25.000 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Voornamelijk gezinnen zijn naar een nieuwe woning verhuisd, terwijl in de jaren daarvoor vooral ongehuwde twintigers en dertigers verhuisden. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vrijdag heeft bekendgemaakt.

Dat in de voorgaande jaren vooral jonge stellen verhuisden, kwam doordat zij als eerste profiteerden van de herstellende woningmarkt. "Jonge stellen zijn flexibeler dan gezinnen: ze hebben bijvoorbeeld geen koophuis dat ze eerst kwijt moeten. Ook huren ze relatief vaker", zegt het CBS tegen NU.nl. "Nu de woningmarkt nog verder herstelt, zie je dat ook gezinnen gaan verhuizen. Het lukt hen steeds makkelijker om hun koophuis kwijt te raken."

Behalve de aantrekkende woningmarkt noemt het CBS ook de herstellende economie als verklaring voor de stijging. In 2014 steeg het aantal verkochte huizen weer. Dat was voor het eerst sinds het begin van de crisis op de woningmarkt in 2007.