De campagne om vakantiegangers te waarschuwen voor woninginbraken lijkt effect te hebben. In twee jaar tijd is het aantal woninginbraken in de zomermaanden juli en augustus gedaald van 13.000 in 2012 naar 10.000 in 2014. 

Dat heeft Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraken bij de politie gezegd.

De daling komt vermoedelijk door meer aandacht van onder meer politie en justitie voor deze vorm van criminaliteit, een persoonsgerichte aanpak van inbrekers die iedere keer weer in de fout gaan en bewustwording bij mensen zelf.

Ook wordt er meer gedaan aan preventie. ''Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar ik ben ervan overtuigd dat een combinatie van deze factoren zorgt voor die daling", aldus Van der Velden.

Hang- en sluitwerk

Het aantal inbraken kan volgens hem nog verder omlaag als bouwers worden verplicht hang- en sluitwerk in woningen te gebruiken dat door de politie is goedgekeurd, het zogeheten Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Met dat keurmerk is de kans zeventig tot tachtig procent kleiner dat er wordt ingebroken, weet de politie uit onderzoek.

''Sterker nog, als een woning dat keurmerk heeft en een dief wil daar inbreken de kans groter is dat die naar de buren gaat die dat keurmerk niet hebben."

Herhaling

Er is ook meer aandacht gekomen voor inbrekers die keer op keer in herhaling vallen. ''Vooral steden hebben steeds meer last van daders uit de eigen stad, vaak al met een strafblad. Zodra die mensen vrijkomen, zorgen we met allerlei instanties dat de kans zoveel mogelijk wordt verkleind dat ze in herhaling vallen."

In bijvoorbeeld Utrecht komt daar een element bij. Harrie Dijkhuizen van het basisteam Utrecht West vertelt dat zijn collega’s zich vooral richten op het contact met burgers om inbraken te voorkomen.

''We zijn heel erg bezig met het bewust maken van mensen dat ze verdachte zaken moeten melden. En dat zien wij ook gebeuren. Mede daardoor hebben wij ook vaak aanhoudingen op heterdaad en pakken we ook relatief veel daders achteraf op.''