Op grote schaal worden in Amsterdam appartementen opgekocht door vastgoedspeculanten. Deze verblijven worden vaak illegaal verhuurd aan toeristen.

Dat meldt het Parool donderdag.

Het meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag laat weten dat het aantal klachten over de verhuur aan toeristen toeneemt. "We zien dat woningen op grote schaal worden onttrokken aan de huurmarkt", aldus Gert Jan Bakker namens het meldpunt.

De gemeente Amsterdam is zelf op de hoogte van partijen die honderden woningen op het internet aanbieden voor als toeristenverblijven. Momenteel reageert de gemeente vooral op tips van omwonenden.

In 2016 wil de stad de meldingen grotendeels voor zijn. "We gaan veelplegers in kaart brengen en ze bewegen tot beter gedrag."

Budget

Dat wordt mogelijk gemaakt door het grotere budget, van 2,8 miljoen euro in totaal, dat dan beschikbaar is bij de gemeente. Daarbij richt de stad zich vooral op vastgoedbedrijven en bemiddelingskantoortjes die appartementen verhuren namens woningeigenaren.

Daarvoor wil de gemeente in ieder geval vijf veelplegers aanpakken. Deze vijf verhuren gezamenlijk meerdere illegale hotels.

De exploitanten van de illegale appartementen vallen vaak niet op. "Ze gaan vaak slim te werk. Ze weten: zolang ze geen overlast veroorzaken, is de kans klein dat wij erop afkomen."