De kwaliteit van een huurwoning van een woningcorporatie wordt vanaf volgend jaar sterk bepalend voor de jaarlijkse huurverhoging. 

Bewoners van goedkope huurwoningen gaan relatief meer huur betalen dan die van duurdere corporatiewoningen. Dat voorstel stuurt minister voor Wonen Stef Blok (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer, zo bevestigen bronnen vrijdag naar aanleiding van een bericht van de Volkskrant.

Het inkomen van huurders wordt minder belangrijk bij het bepalen van de huur. Als huurders weinig betalen in verhouding tot de kwaliteit van de woning, kan de huur maximaal 2,5 procent boven de inflatie stijgen.

Bij een relatief hoge huur mag de prijs met niet meer dan de inflatie worden verhoogd. Blok wil dat particuliere verhuurders van sociale huurwoningen hun huren wel altijd met 2,5 procent kunnen verhogen.

Inkomen

De minister wil daarnaast dat huurders met hogere inkomens nog altijd een extra huurverhoging kunnen krijgen. Hun inkomen zou eens in de vijf jaar worden gecontroleerd.

Aedes en Woonbond, vertegenwoordigers van woningcorporaties en huurders, noemen de maatregelen een goede stap. "Het is goed dat de minister de uitwerking vanuit de sector overneemt. Dat heeft draagvlak." 

Wel vinden de organisaties dat er moet worden gewaakt voor het feit dat huurders bij particulieren een veel hogere huurverhoging kunnen krijgen.