De kleine stad Gangi in Sicilië heeft een innovatieve manier gevonden om leegstand als gevolg van krimpende bevolkingscijfers tegen te gaan: huizen gratis weggeven.

Dat meldt The New York Times.

Een tegenprestatie is wel gewenst. De meeste van de verlaten huizen in Gangi verkeren in slechte staat. Sommige staan al enkele generaties leeg. De nieuwe eigenaren gaan de verplichting aan om hun nieuwe woningen binnen vier jaar op te knappen.

Honderden geïnteresseerden hebben zich al aangemeld voor een vakantiehuis in het pittoreske stadje, dat is gelegen in het Madonie-gebergte tussen Palermo en Catania, tot vreugde van de plaatselijke bouwvakkers en andere ondernemers.

Kosten

Sicilianen die zoeken naar een vakantiehuis op hun eigen eiland vormen ongeveer de helft van de nieuwe eigenaren. Het grootste deel van de rest bestaat uit andere Italianen, hoewel ook enkele buitenlanders zich hebben ingeschreven.

Hoewel de huizen gratis zijn, waarschuwen experts dat de kosten voor verbouwingen en renovaties in Sicilië aardig kunnen oplopen. Maar volgens nieuwe huiseigenaar Michele di Marco, een onderneemster uit Palermo, komen de lokale en regionale overheden kopers tegemoet met financiële stimulansen.

Ommekeer

Inmiddels is er een flinke wachtlijst voor de overgebleven tweehonderd huizen, maar het stadsbestuur kijkt niet alleen naar de portemonnee van potentiële kopers: mensen die een goed doortimmerd verbouwingsplan hebben of van plan zijn een bedrijf op te zetten in Gangi krijgen voorrang.

"Wij dachten zelf altijd dat Gangi te ver van de zee lag om aantrekkelijk te zijn voor toeristen", zegt burgemeester Giuseppe Ferrarello. Volgens hem zorgt het gratis-huizenplan voor een ommekeer in een regio die al decennia kampt met krimp.

In de jaren vijftig had Gangi een bevolking van zo’n zestienduizend mensen. Tegenwoordig zijn daar ongeveer zevenduizend van over. De economische achteruitgang van de regio zorgt dat vooral jongeren hun heil elders zoeken.