De titel Europese Groene Hoofdstad 2017 gaat niet naar Nijnmegen of 's-Hertogenbosch. Essen in Duitsland kwam als winnaar uit de bus.

De twee Nederlandse steden zaten bij de laatste vier in de door de Europese Commissie georganiseerde duurzaamheidswedstrijd.

De prijs wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt aan steden die vooruitstrevend zijn op het gebied van duurzaamheid. Tientallen Europese steden deden mee in de hoop over twee jaar de Groene Hoofdstad van Europa te zijn.

Vorig jaar won de Sloveense hoofdstad Ljubljana de titel Europese Groene Hoofdstad 2016. Ook toen behoorde Nijmegen tot de beste vier. Dit jaar is Bristol de Groene Hoofdstad.

Begroting

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie wordt de winnaar twee jaar van tevoren bekendgemaakt zodat de stad zich kan voorbereiden op haar jaar als Groene Hoofdstad.

"Tijdens een jaar als Groene Hoofdstad worden er activiteiten georganiseerd en toont de winnaar zijn prestaties op het gebied van duurzaamheid. De verkiezing vindt vroeg plaats, zodat dat die activiteiten tijdig kunnen worden meegenomen in de begroting", zei hij tegen NU.nl.