'Ledlampen voldoen niet aan Europese eisen'

Van de vijfendertig onderzochte ledlampen voor huishoudelijk gebruik voldoet er niet één aan alle Europese wettelijke eisen.

Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag op basis van onderzoek.

Bij twintig producten is de elektronische veiligheid om verschillende technische redenen onvoldoende. Bovendien werd bij zes van de 35 lampen de limiet voor zware metalen (lood) overschreden.

Bij zeven lampen ontbrak het CE-keurmerk en de merk- en typeaanduiding op de verpakking. Slechts één product voldeed aan alle wettelijke administratieve eisen.

Vijf soorten lampen die via internet zijn verkocht en die niet aan een hoogspanningsproef voldeden, zijn inmiddels teruggehaald bij de kopers. Dat de overige onderzochte lampen niet aan alle eisen voldoen, betekent volgens de toezichthouder niet dat consumenten ze moeten weggooien of terugbrengen naar de winkel.

''Wel is het verstandig om extra te letten op een veilige omgang met ledverlichting. Consumenten moeten er bijvoorbeeld op letten dat ledlampen niet in aanraking kunnen komen met brandbare materialen, zoals vitrages en gordijnen. En ze moeten er voor zorgen dat bij het verwisselen van een lamp de netspanning naar het armatuur is uitgeschakeld door de stekker eruit te halen of door de schakelaar in de meterkast om te zetten.''

De onderzoekers namen onder meer de lampen van Ikea, Philips, HEMA, Albert Heijn en Kwantum onder de loep. Alle bedrijven waar tekortkomingen zijn vastgesteld moeten de gebreken herstellen, aldus de NVWA.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie