Amsterdam moet in inwonertal verdubbelen om de economische groei in Nederland te bevorderen en de strijd aan te kunnen met internationale concurrentie.

Dat bepleit hoogleraar grootstedelijke problematiek Zef Hemel van de Universiteit van Amsterdam (UvA) woensdag in Trouw. "Doen we dit niet, dan is Amsterdam straks niet meer dan een leuke toeristische bestemming voor buitenlanders. Een soort Venetië."

Hemel reageert hiermee op het plan van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) om samenwerking tussen Nederlandse steden te bevorderen. Een kansloos plan, zegt hemel. "Wat Nederland nodig heeft is een échte stad, geen verdunde stad."

"Om als motor te werken heeft een stad een grote diversiteit aan economische functies nodig met specialisten die unieke kennis bezitten", aldus de hoogleraar. "Maar een stad met één miljoen inwoners is niet groot genoeg om al die kennis te herbergen, en de volgende stap voor zulke ondernemingen is verhuizen naar Londen."

Een verdubbeling tot 2 miljoen inwoners gaat ten koste van andere steden, maar is goed voor Nederland als geheel, stelt Hemel. De rest van het land kan dan meeliften op het succes van Amsterdam.