Jongeren in ons land moeten, als het aan de ouders ligt, zo rond hun 21e het huis uit. In het noorden ligt die leeftijd lager, in het zuiden juist hoger.

Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van coöperatie DELA onder duizend respondenten.

In het noorden van ons land vinden de deelnemende ouders dat 20 jaar een goede leeftijd is om op eigen benen te gaan staan. In het zuiden krijgen de kinderen meer tijd en ligt het gemiddelde op 22 jaar oud.

Ouders in Flevoland houden het langst vast aan de gezelschap van een kind in huis, daar mogen ze tot hun 23e thuis blijven.

In de praktijk verlaat de kroost het huis nog wat later dan de gemiddelde voorkeur van de ouders. Meisjes verlieten in 2012 het huis op 22-jarige leeftijd, jongens als ze 23,5 jaar oud zijn.

In 1998 gingen meisjes een jaar eerder weg (op 21-jarige leeftijd), en jongens vrijwel net zo laat (23,2 jaar oud). De stijging van de leeftijden valt samen met de recessie en de hoge jeugdwerkloosheid.

Ouders treffen ook de nodige financiële maatregelen voor het uit huis gaan van hun kinderen. Eén op de vijf zet geld opzij voor het eerste huis van de kinderen.