Wie snoeisel van de taxus in de tuin heeft, kan daarmee helpen bij de bestrijding van kanker. 

Het afval van de soort Taxus Baccata (wiki) bevat namelijk de stof baccatine, dat nodig is voor de productie van chemokuren. 

Vanaf 15 juni kan het groenafval worden gedeponeerd bij een speciaal verzamelpunt van gemeenten in ons land.

Daartoe roept Stichting Vergroot de Hoop op, dat initiatiefnemer van de landelijke inzamelactie is. Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de stichting de strijd tegen kanker aangaat. Zo'n 180 gemeenten werken mee.

De slogan dit jaar is: 'één kuub voor één kuur'. Er is ongeveer één kubieke meter taxussnoeisel nodig voor één chemotherapie. Voor elke ingezamelde kuub groenafval krijgt de gemeente vijftig euro. Dit bedrag wordt vervolgens aan een kankergerelateerd doel gedoneerd.

Vorig jaar werd volgens de stichting taxussnoeisel verzameld voor 10.270 chemotherapieën. Doel voor dit jaar is een verdubbeling daarvan.

''Meer dan ooit is het noodzakelijk dat er genoeg middelen komen om niet alleen het onderzoek naar genezing van kanker voort te zetten, maar ook om de medicatie te kunnen produceren", verduidelijkt projectleider Jessica de Kruijf.

Ze roept buurtbewoners, bedrijven, plantsoenendiensten en anderen te wachten met het snoeien van de taxus tot 15 juni. Mensen die mee willen doen dienen het groenafval op te vangen met een doek of zeil, zodat het snoeisel zuiver blijft.

De inzamelingsactie duurt tot en met 31 augustus. Daarna neemt de hoeveelheid baccatine in de taxusplant namelijk weer af.