Airbnb geeft verhuurders prijstips met kunstmatige intelligentie

Airbnb gaat verhuurders van woningen op de site aanbevelen welke prijs ze zouden moeten vragen op welke dag.

Dat maakt het bedrijf donderdag bekend. Via Airbnb kunnen particulieren een woning (tijdelijk) verhuren of zelf een appartement, kamer of huis vinden.

Airbnb gaat voor de aanbevelingen het zelflerende systeem Aerosolve gebruiken. De kunstmatige intelligentie is binnen het bedrijf ontwikkeld en leert van zichzelf waardoor de aanbevelingen in de toekomst alleen maar beter moeten worden, aldus Airbnb.

Verhuurders kunnen dankzij het systeem per dag zien welk bedrag zij moeten vragen voor hun kamer, huis of appartement.

Aerosolve

Aerosolve houdt onder meer rekening met de locatie van de woning, hoe ver de boekingsdatum nog weg is, de prijs, of er een evenement in de buurt is, welke populaire voorzieningen er aanwezig zijn, of er veel positieve reviews geschreven zijn en zelfs of de foto’s goed zijn.

Bij het laatste criterium merkt Airbnb volgens Business Insider nog wel op dat professionele fotografen vaak andere foto’s mooi vinden dan de gemiddelde bezoeker van Airbnb. Het systeem zal de komende tijd nog beter leren wat gemiddeld genomen als een goede foto wordt beschouwd.

Meer boekingen

Het systeem moet er voor zorgen dat verhuurders meer boekingen krijgen en ze hun woning niet voor een te lage prijs verhuren. Uiteindelijk levert dat Airbnb, dat een percentage van de inkomsten opstrijkt, ook geld op. Het bedrijf is volgens geruchten zo'n 20 miljard dollar waard.

"Er is geen garantie dat de prijstips het aantal boekingen zal doen stijgen, maar we hebben ontdekt dat als een verhuurder een prijs selecteert die binnen 5 procent van onze tip ligt, ze een vier keer zo grote kans hebben om geboekt te worden dan verhuurders die meer dan 5 procent afwijken", aldus Airbnb tegenover Venturebeat.

Open source

Het bedrijf maakt zijn technologie direct ook open source beschikbaar voor andere ontwikkelaars. Zij kunnen het zelflerende systeem gaan gebruiken in hun eigen apps om aanbevelingen te doen aan gebruikers of om bijvoorbeeld foto’s automatisch te beoordelen.

Uiteindelijk zal het gebruik van Aerosolve door anderen het systeem ook weer slimmer maken.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie