Sari van Veenendaal is zondag na afloop van de verloren finale van de Oranjevrouwen tegen de Verenigde Staten (0-2) uitgeroepen tot beste keeper van het WK in Frankrijk.

Van Veenendaal maakte veel indruk tijdens het toernooi en in het bijzonder tegen de Verenigde Staten. Ze voorkwam met een aantal fraaie reddingen dat de Amerikanen vaker dan twee keer wisten te scoren.

De 29-jarige Utrechtse kreeg in het hele toernooi slechts vijf tegendoelpunten. Ze moest alleen tegen Kameroen (3-1), Canada (2-1), Japan (2-1) en dus de Verenigde Staten de bal uit haar doel halen.

Van Veenendaal was voorafgaand aan het WK enige tijd niet verzekerd van een basisplaats. Ze kreeg pas op het laatste moment van bondscoach Sarina Wiegman de voorkeur boven Loes Geurts.

De geboren Nieuwegeinse zit opvallend genoeg nog zonder club. Ze besloot aan het einde van het afgelopen seizoen haar aflopende contract bij Arsenal niet te verlengen.

Nabeschouwing WK: 'Telefoon Van Veenendaal staat roodgloeiend'
267
Nabeschouwing WK: 'Telefoon Van Veenendaal staat roodgloeiend'

Rapinoe verkozen tot beste speelster

Megan Rapinoe werd eveneens na afloop van de finale verkozen tot beste speler van het WK en ontving bovendien de Gouden Schoen als topscorer van het toernooi.

De 34-jarige aanvaller, tevens aanvoerder van de Verenigde Staten, opende tegen Nederland de score uit een strafschop en maakte zodoende al weer haar zesde doelpunt van het WK.

Naast Rapinoe was ook haar teamgenoot Alex Morgan zes keer trefzeker, maar Rapinoe kreeg de Gouden Schoen in haar handen gedrukt omdat ze minder minuten op het veld stond dan Morgan.

Rapinoe was dit WK vaak onderwerp van gesprek. Ze vroeg haar ploeggenoten na te denken of ze er wel goed aan doen om bij WK-winst het Witte Huis te bezoeken. Ze gaat zelf zeker niet op bezoek bij president Donald Trump, die het team heeft uitgenodigd.