De Kameroense voetbalsters moeten vrezen voor een straf. De disciplinaire commissie van de FIFA is woensdag een onderzoek begonnen naar het gedrag van de Afrikaanse vrouwen in de achtste finale van het WK tegen Engeland (3-0-nederlaag).

De speelsters van Kameroen reageerden zondag tegen Engeland meerdere malen woedend over de rol van de (video)scheidsrechter.

Zo keurde de VAR de in eerste instantie afgekeurde 2-0 van Ellen White alsnog goed en werd in de tweede helft een Kameroense treffer geannuleerd vanwege buitenspel.

Na dat afgekeurde doelpunt barstten sommige speelsters in tranen uit en liepen ze ontredderd naar de zijlijn. Het leek er even op alsof ze weigerden verder te spelen, maar volgens bondscoach Alain Djeumfa was daar geen sprake van.

Kameroen ontsnapte ook enkele keren aan rood. Zo kreeg Yvonne Leuko geel voor een elleboogstoot, spuugde Augustine Ejangue zelfs onbestraft op de arm van Toni Duggan en kreeg Alexandra Takounda in blessuretijd na tussenkomst van de VAR slechts geel voor een smerige overtreding.

De Engelse bondscoach Phil Neville sprak na het duel schande van het gedrag van de speelsters van Kameroen. "Hun gedrag was fout. Het voelde niet als voetbal", zei hij zondag na de wedstrijd.