De Kameroense voetbalsters moeten vrezen dat hun uitschakeling in de achtste finales van het WK tegen Engeland (3-0-nederlaag) een staartje zal krijgen. De Afrikaanse bond CAF start een onderzoek naar het gedrag van de speelsters tijdens de wedstrijd.

"We blijven trots op de Afrikaanse teams die mee hebben gedaan aan het WK, maar de wedstrijd van gisteren tussen Engeland en Kameroen heeft een slechte weerslag op het Afrikaanse vrouwenvoetbal en het gehele Afrikaanse voetbal", schrijft Isha Johansen, de voorzitter van het vrouwenvoetbalcomité van de CAF, maandag in een verklaring.

"We zullen deze kwestie aan de orde stellen bij en laten afhandelen door de daarvoor bestemde instanties."

De speelsters van Kameroen waren in de achtste finale tegen Engeland meerdere malen woedend over de rol van de (video)scheidsrechter.

Zo keurde de VAR de in eerste instantie afgekeurde 2-0 van Ellen White alsnog goed en in de tweede helft ging een streep door een Kameroense treffer vanwege buitenspel.

Engelse bondscoach spreekt schande van gedrag

Na die afgekeurde goal barstten sommige speelsters in tranen uit en liepen ze ontredderd naar de zijlijn.

Het leek er even op alsof ze weigerden verder te spelen, maar volgens bondscoach Alain Djeumfa was daar absoluut geen sprake van. "In mijn ogen was er vooral sprake van passie bij mijn speelsters", zei hij.

De Engelse bondscoach Phil Neville sprak na het duel schande van het gedrag van de speelsters van Kameroen. "Hun gedrag was fout. Het voelde niet als voetbal."